_DSC4038-Edit-15.jpg

Museumsrom

Kunnskap siden 1153

Renovering og forvandlingen av mørke korridorer i Oslo Katedralskoles underetasje, til å bli spennende museumsrom, har vært et utrolig spennende oppdrag for FabLab Design. Et historisk dypdykk i en spennende historie og så kunne presentere dette på en delikat og informativ måte var viktig. De har boksamlinger helt utenom det vanlige som nå kommer frem i lyset. Samlingene vil være et meget verdifullt tilskudd til Oslo katedralskoles bibliotek, som utgangspunkt både for forskning og formidling.

Det gamle biblioteket har fått en ny inngang som gjør det mulig å ha en faste åpningstider for elever og lærere. Rommene fungerer som publikumsareal med alle fasiliteter, slik at rommene fungerer både som bokmuseum og forskningsbibliotek. Besøkende skriver seg inn i en tykk, håndbundet protokoll, og forskere har tilgang til pc med internett, kopimaskin/skanner og flere internasjonale databaser.
Nasjonalbiblioteket har invitert skolen som medlemmer i CERL, Consortium of European Research Libraries.

Stiftelsen har den største samlingen av Henrik Wergelands førsteutgaver som er bragt sammen i nyere tid. I denne samlingen foreligger Wergelands, ofte med vakkert dekorerte omslag, trykkvarianter, og personlige hilsener, og dokumenterer dermed viktige sider ikke bare ved Wergelands liv og forfatterskap, men også ved norsk bokproduksjon i perioden.
Andersen-samlingen, er en sjelden kultur- og vitenskapshistorisk verdifull samling som også gjøres tilgjengelig for publikum. Den vil få plass i Abel-rommet, stemningsfullt belyst bak glassdører fra gulv til tak.

Oppussingen av det gamle biblioteket og følgende museumsrom har blitt svært vellykket. FabLab design har vært lydhør for vår historie og spesial samlingene, så de blir presentert på best mulig måte. Rommet fungerer veldig bra både som arbeidsrom for meg og for besøkende forskere, som vi har en del av, men også som publikumsareal når elevene kommer innom for å se nærmere på samlingen. Mesaninen underletter ikke bare adgangen til de øverste hyllene, men gir ekstra gulvplass når større grupper er på besøk.
— Ernst Bjerke
_Bilde ved sistat DSC4035-13.jpg